New Yorks högsta domstol funderar på om elefant har mänskliga rättigheter – kränks elefanten Happy på Bronx djurpark?

  18 maj 2022, kl 19.15

  Har en elefant rätt att vara en egen person med självbestämmande? Den frågan ställdes i New Yorks högsta domstol på onsdagen. Förespråkarna vid den ideella djurrättsorganisationen Nonhuman Rights Project säger ja: Happy är en autonom, kognitivt komplex elefant som är värdig rätten som är reserverad i lag för ”en person”. De vill att hon ska flyttas från ”ett tunnland fängelse” till en mer rymlig fristad, rapporterar The Guardian.

  Bronx djurpark, där Happy bor, säger nej: genom en advokat hävdar djurparken att Happy varken är olagligt fängslad eller en person, utan en välskött elefant ”respekterad som den magnifika varelse hon är”.

  Organisationen använder juridiken för att försvara djurens rättigheter. Den första stämningen lämnade de in 2013 på uppdrag av fyra schimpanser som hölls i fångenskap i New York. Där dömde domstolen emot NRP.

  2021 beslutade en federal domare att den colombianska drogkungen Pablo Escobars 80, något förvildade, ”kokainflodhästar” skulle erkännas som personer med lagliga rättigheter i USA. Beslutet fick inga egentliga konsekvenser för flodhästarna själva, med tanke på att de bor i Colombia.

   

   

  Fler notiser