Tyska bryggerier varnar för brist på ölflaskor inför sommaren – försöker locka fler att panta sina tomma buteljer

  18 maj 2022, kl 20.05

  Stigande produktionskostnader och få lastbilschaufförer leder till brist på ölflaskor under sommaren. Panten på upp till två kronor räcker inte till för att motivera konsumenterna att ta med dem tillbaka till butiken.

  ”Vi behöver din hjälp”, säger bryggeriet Moritz Fiege på sin Facebook-sida. ”Även om vi regelbundet köper nya flaskor, så börjar det bli ont om dem i vår tappningsanläggning. Innan du åker på semester, snälla, ta med dig tomglasen till butiken. Först panten, sedan festen!”

  Att det finns många sorters ölbuteljer, ofta bryggeriexklusiva, i en mängd former och storlekar, gör inte saken bättre. De klassiska flaskorna med porslinskork är dyrare, och kan bara återanvändas 30 gånger, mot 36 gånger för vanliga glasflaskor. Burköl är definitivt ”osexigt”.

  Bryggerier utan långtidskontrakt måste betala 80 procent mer för nya glasflaskor än 2021. Det kommer olägligt när många tyskar vill fira sommaren ordentligt efter de hårda corona-nedstängningarna.

  Det är inte första gången det är ont om ölflaskor. Sommaren 2012 sålde Münchens berömda Hofbräu endast öl till de som tog med sig tomma buteljer.

   

   

  Fler notiser