Renare luft är bra för din hälsa – men skapar fler atlantiska orkaner, som ökat med 33 procent visar amerikansk studie

  18 maj 2022, kl 13.00

  Vi behöver alla ren luft, men mindre luftföroreningar skapar istället fler orkaner. Aerosolerna, små svävande partiklar i luften, kunde tidigare hålla tillbaka klimatförändringarna och kylde ner luften en aning.

  ”Det är därför det var så tyst under 70- och 80-talet. Sedan mitten av 90-talet är Atlanten ganska galen”, säger Jim Kossin på The Climate Service som integrerar klimatrisker i globalt beslutsfattande, enligt amerikanska radiokanalen PBS.

  En studie som gjorts av ett amerikanskt vetenskapligt organ, underställt USA:s handelsdepartement, visar på att aerosolerna i USA och Europa har minskat med hälften sedan dess. Men i takt med att luften blir renare skjuts också jetströmmarna längre norrut, vilket ökar möjligheten för atlantiska orkaner att bildas, vilket har ökat med 33 procent. Det motsatta händer i Stilla havet, med mer föroreningar och färre tyfoner.

  Allt fler orkaner i Atlanten är ett växande problem, samtidigt dör sju miljoner människor varje år av luftföroreningar.

   

   

  Fler notiser