Första kvinnliga laget tävlar i franska motormästerskapet Le Mans 24-timmars – ett dygn med mer än 500 mil körning

  18 maj 2022, kl 19.46

  Danska Michelle Gatting, den första kvinnliga föraren att krönas som mästare i Ferrari Challenge 2021, slår sig ihop med schweiziska Rahel Frey och belgiska Sarah Bovy. Laget, som heter Iron Dames, ställer upp i den franska motormästerskapet Le Mans 24-timmars nu i juni. De blir därmed det första helt kvinnliga laget i tävlingens historia.

  Trots vinsten i Ferrari Challenge säger Gatting att de måste ändra tankesättet i den mansdominerade motorsportvärlden: ”Många tror fortfarande att kvinnor inte hör hemma i sporten. Att vi inte är tillräckligt bra, tuffa, konkurrenskraftiga eller starka nog. En pallplats skulle visa dem”.

  Le Mans är tillsammans med Indianapolis 500 och Monaco Grand Prix de mest prestigefyllda motorsportevenemangen i världen. Tävlingen vinns av den bil som avverkar den längsta sträckan på 24 timmar; rekordet ligger på 541 mil. Laget måste balansera kraven på hastighet med bilarnas och förarnas förmåga att köra ett dygn i sträck utan mekaniska fel.

  Den sista kvinnan att tävla i Formel 1 var italienska Lella Lombardi, 1976. Hon var då stallkamrat med Ronnie Peterson.

   

   

  Fler notiser