USA:s president Biden häver de amerikanska visum- och resebegränsningarna till Kuba – embargot sedan 1962 kvar

  17 maj 2022, kl 18.00

  När Biden kampanjade 2020 lovade han att vända ”den misslyckade Trump-politiken som skadade kubaner”. Nu ändras USA:s Kuba-politik: taket på 11 000 kronor per kvartal för familjeöverföringar hävs, handläggningen av visum vid ambassaden i Havanna utökas. Nu tillåts charter- och kommersiella flygningar till flygplatser utanför Havanna, liksom utbildningsresor i grupper under en allmän licens.

  Den demokratiske senatorn Bob Menendez, vars föräldrar kommer från Kuba, är kritisk. ”För att vara tydlig, de som fortfarande tror att ett ökat resande kommer att skapa demokrati på Kuba är helt enkelt i ett tillstånd av förnekelse”, säger han enligt France 24.

  Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla skrev på Twitter att den amerikanska regeringens tillkännagivande var ”ett begränsat steg i rätt riktning”, men kritiserade USA för att inte ändra embargot eller ta bort Kuba från listan över statliga sponsorer av terrorism.

  USA:s handelsembargo mot Kuba inleddes 1962 som en reaktion på den kubanska statens övertagande av amerikanska företags och medborgares tillgångar i Kuba. Embargot har fortsatt stora konsekvenser för Kubas ekonomi.

   

   

  Fler notiser