VIDEO: Dräktiga ston på Island tappas på fem liter blod i veckan för att grisarna ska bli fler

  16 maj 2022, kl 17.45

  Djurskyddsaktivister har besökt gårdar i smyg, och lyckats filma processen som beskrivs som grym. Filmerna visar hur ston kämpade i fasthållningsboxar innan blodet tappades med en stor kanyl som sattes in i halsvenen. Det vanligaste är att fem liter tappas varje vecka – fyra gånger mer än vad som rekommenderas. Även om verksamheten är laglig, så har den pågått i skymundan.

  Hästarna används för att producera hormonet PMSG; ”Pregnant Mare Serum Gonadotropin”. Det utvinns från dräktiga hästar på särskilda ”blodfarmar”, omvandlas till pulver och exporteras. Hormonet används sedan av bönder för att sätta igång ägglossningen hos bland annat får, grisar och kor före artificiell insemination.

  ”Jag skulle vilja att folk ska veta att Island faktiskt sticker halvvilda dräktiga ston, tar deras blod i extrema volymer och frekvens, bara för att … få grisar att få fler grisar”, säger Rósa Líf Darradóttir, läkare och hästägare i Reykjavik, enligt The Guardian.

  Oppositionspartiet Folkpartiet kräver ett förbud och EU-parlamentet har krävt att import av hormonet ska förbjudas.

   

   

  Fler notiser