USA tar bort fem av terrorgrupperna på sin svarta lista över utländsk terrorism – alla kontingenter tros vara inaktiva

  16 maj 2022, kl 17.15

  På fredagen underrättade USA:s utrikesdepartement kongressen om åtgärderna. Den baskiska separatistgruppen ETA, den japanska kulten Aum Shinrikyo, den radikala judiska gruppen Kahane Kach samt två islamiska grupper som varit aktiva i Israel, Palestina och Egypten avförs nu från listan.

  Den omedelbara effekten blir att en rad sanktioner upphävs. Dessa inkluderar frysning av tillgångar, reseförbud samt förbud för amerikaner att ge grupperna eller deras medlemmar materiellt stöd.

  Även om grupperna är inaktiva, så är beslutet politiskt känsligt för Biden och de länder där organisationerna verkade. Kritik väntas från överlevare och offrens familjer, som fortfarande sörjer förlusterna av nära och kära.

  Samtidigt pågår en alltmer splittrande debatt i Washington som rör det tynande Irans kärnvapenavtal. Man är oense om Irans paramilitära revolutionsgarde borde tas bort från USA:s svarta lista, eller om det ens är juridiskt möjligt. Bahrain och Saudiarabien klassar också gardet som en terroristorganisation; de kontrollerar mellan 10 och 30 procent av landets ekonomi genom helägda bolag och stiftelser.

   

   

  Fler notiser