Palestinska aktivister anklagar tysk polis för hårdhänt tillslag mot valvakan i Berlin – 170 personer greps på söndagen

  16 maj 2022, kl 18.15

  Journalisten Shireen Abu Akleh, som arbetade för det arabiska tv-bolaget Al Jazeera, bevakade en räd på Västbanken förra veckan. Hon dödades sedan i den skottlossning som uppstod under insatsen. Händelsen uppmärksammades i Berlin i helgen, när flera hundra aktivister sörjde journalisten och samtidigt protesterade mot den israeliska ockupationen av Palestina.

  Vakan för Abu Akleh förbjöds med hänvisning till förbudet mot protester inför Nakbadagen den 15 maj. ”Nakba” är det arabiska ordet för ”katastrof”, och används för att uppmärksamma de 700 000 palestinier som tvingades fly till följd av det arabisk-israeliska kriget 1948.

  Polisen i Berlin grep nästan 170 personer under helgens protester. ”De grep bokstavligen alla de såg, till och med om de bara sa ’fritt Palestina’ eller bar en palestinasjal”, skrev journalisten Hebh Jamal på Twitter.

  Polisen hävdade att man ingrep då protesterna utgjorde en ”omedelbar risk” för antisemitisk propaganda, hot och våld.

  2021 demonstrerade mer än 10 000 människor i Berlin för att uppmärksamma Nakbadagen och protestera mot de israeliska attackerna mot Gaza.lars

   

   

  Fler notiser