Nya regler för burkini i den franska staden Grenoble – har varit förbjudna men tillåts nu i stadens statliga bassänger

  16 maj 2022, kl 12.45

  Grenobles kommunfullmäktige, som domineras av det vänsterorienterade gröna partiet EELV, vill förändra klädkoden för bassängbad. ”Vår avsikt är att ta bort alla onormala klädrestriktioner”, sa borgmästaren Éric Piolle nyligen. ”Frågan är inte att vara för eller emot burkinin specifikt.”

  De politiska motståndarna ser annorlunda på det. ”Det som herr Piolle försvarar är en fruktansvärd återvändsgränd för vårt land”, sa den konservative regionpresidenten Laurent Wauquiez. ”Jag varnar borgmästaren: i det här fallet kommer regionen att minska alla subventioner till Grenoble.” Wauquiez har tidigare anklagat Piolle för att vilja köpa islamska röster, enligt France 24.

  Frågan om hur människor klär sig för ett dopp i poolen är ett mycket känsligt ämne i Frankrike, inklusive rädslan för islams inflytande och hot mot landets sekularism. Burkinin, som används av vissa muslimska kvinnor för att täcka sina kroppar och hår när de badar, har nästan blivit lika aktuell som glass och solhattar under semesterperioden de senaste åren.

  En sidoeffekt av Grenobles förslag är också att det blir fritt fram för kvinnor att bada topless.

   

   

  Fler notiser