Vi har vinnaren i den stora musiktävlingen i fredags – var det en sång på frisiska, galiciska eller lågtyska som vann?

  15 maj 2022, kl 13.49

  Alternativfestivalen Liet International innebär musik på 13 språk, inget av dem engelska.Tävlingen invigdes med en kärlekssång på frankoprovensalska, vilket få av de 500 personerna i publiken förstod något av, men när den joddlingstunga låten tog slut applåderade publiken vilt.

  Liet International är en europeisk sångtävling för regionala språk, ett litet alternativ till den stora Eurovision Song Contest. En av galans arrangörer berättar att festivalen har sina rötter i en tävling som startades av en holländsk tv-station på 1990-talet. Syftet var att hitta ny popmusik på västfrisiska, ett lokalt språk som talas i norra Nederländerna. Inför tioårsjubileet inkluderades andra minoritetsspråk, och blev därmed den första Liet International-festivalen.

  I år var det Danmarks tur att stå som värd för artister som sjöng på 13 språk, bland annat frisiska, lågtyska och helt vanlig danska.

  Efter en rafflande final vann korsikanska Doria Ousset med sin sång om en korsikansk soldat från 1600-talet som står inför avrättning av franska styrkor. ”Vi måste sjunga vår historia”, sa hon efter segern.

   

   

  Fler notiser