Matkravaller i Iran – 300 procents prishöjning av stapelvaror, internet stängs ner för att hindra spridning av protester

  15 maj 2022, kl 14.30

  Stora prishöjningar av vetepriserna sedan invasionen i Ukraina, internationella sanktioner, inflation och smuggling av kraftigt subventionerat mjöl till grannländerna. Det är några av orsakerna till plötsliga prishöjningar av baslivsmedel, något som märks av i hela Mellanöstern.

  Irans president, Ebrahim Raisi, ändrar nu i systemet med subventioner och höjer priserna på basprodukter som matolja, kyckling, ägg och mjölk. Särskilt drabbat är mjölbaserade livsmedel som bröd; nu upp till 300 procent dyrare.

  De senaste dagarna har många människor kämpat för att alls få tag på det mest nödvändiga. Långa köer sträcker sig utanför livsmedelsbutikerna, där några har setts slåss om matolja. Andra har övergått till plundring.

   

  För några dagar sedan kom de första stora demonstrationerna i en provins i sydvästra Iran. För att förhindra deltagarna att visa sitt missnöje på sociala medier stängdes internet av.

   

  Under protester mot en plötslig höjning av bensinpriserna 2019 dödades minst 1 500 människor.

   

   

  Fler notiser