Dagens delstatsval i tyska Nordrhein-Westfalen testar makten i Berlin – CDU ser ut att få majoritet, SPD på andra plats

  15 maj 2022, kl 21.09

  Tyskland har sexton förbundsländer med ett stort självstyre. Dagens lokalval är det tredje i ordningen; tidigare har man röstat i de mindre delstaterna Saarland och Schleswig-Holstein. Valet i Nordrhein-Westfalen har, med sina 13 miljoner röstberättigade, ett signalvärde för partierna i Berlin, främst kristdemokraterna (CDU) och socialdemokraterna (SPD).

  29 partier har ställt upp med kandidater till de 199 ministerplatserna. Kriget i Ukraina har uppmärksammats mycket under valrörelsen, men också frågor som utfasning av kol samt stigande bensin- och energipriser har debatterats.

  Kvällens preliminära resultat visar att CDU förblir det största partiet med 35,3 % (+ 2,3 %). Därefter följer SPD med 27,4 % (–3,8 %), de gröna får 18,3 % (+11,9 %), högerpopulisterna AfD får 5,9 % (–1,5 %) och det liberala partiet FDP får 5,0 % (–7,6%).

  Tysklands förbundsregering består i dag av en koalition mellan SPD (206 mandat), det liberala partiet FDP (92 mandat) och de gröna (118 mandat). CDU fick 196 mandat i valet 2021.

   

   

  Fler notiser