150 döda i haitiskt gängkrig, tusentals människor flyr huvudstaden för att undkomma våg av mord och våldtäkter

  14 maj 2022, kl 11.45

  Vad som mest påminner om fältslag mellan två rivaliserande gäng har de senaste två veckorna skakat Haitis huvudstad Port-au-Prince.

  Våldsamheterna startade när ett av gängen invaderade motståndarens kvarter, ett maktövertagande som skulle ge tillgång till fler företag att utpressa och öka möjligheterna till att kidnappa både rika och fattiga haitier. Striderna får ofta tyst stöd från politiska och affärsinriktade eliter.

  Gängmedlemmarna satte upp vägspärrar, våldtog kvinnor och flickor, och brände flera andra levande. Tusentals flydde från sina hus till provisoriska skyddsrum. 150 människor har dödats, och ett 100-tal vårdas för skottskador.

  En av gängledarna har nu utvisats till USA, men våldet i det karibiska landet lär inte avta.

  Haiti har under många år präglats av våld. Ett flertal gäng i de fattigaste områdena i huvudstaden Port-au-Prince är tungt beväpnade. Det allmänna säkerhetsläget är instabilt, polisstyrkan underdimensionerad och över 10 000 haitier har utvisats hit från USA.

   

   

  Fler notiser