Tyska forskare presenterar världens minsta kugghjul – 50 000 gånger mindre än tjockleken på ett hårstrå

    13 maj 2022, kl 14.05

    I takt med att vetenskapen går framåt krymper tekniken. Nu är forskare nere på atomnivå, och skapar strömbrytare, rotorer och motorer som bara består av ett fåtal atomer. Målet? Molekylära maskiner.

    Utan miniatyrisering skulle högpresterande bärbara datorer, kompakta telefoner eller högupplösta endoskop inte existera. Viktiga komponenter i molekylära maskiner – brytare, rotorer, pincetter, robotarmar och till och med motorer – finns redan i nanoskala. Men inga passande kugghjul, förrän nu.

    Kugghjulet är en väsentlig komponent i alla maskiner, eftersom det tillåter förändring i riktning och hastighet, och gör att rörelser kan kopplas till varandra.

    En tysk forskargrupp, ledd av professor Henry Dube, har tagit fram ett molekylärt kugghjul som mäter endast 1,6 nm i diameter. Kugghjulet fungerar, och de har därmed löst ett grundläggande problem i konstruktionen av maskiner på nanoskala. Nanoväxeln, som styrs av ljus, består av endast 71 atomer och har en utväxling på 2:3.

    För närvarande vänder forskare blicken mot motorer som består av endast ett fåtal atomer, med målet att bygga molekylära maskiner. En utmaning är att det krävs precision för att lösa uppgiften.

     

     

    Fler notiser