Nordkorea erkänner covid-utbrott för första gången, och statliga medier förklarar en ”allvarlig nationell nödsituation”

  12 maj 2022, kl 11.42

  Nordkorea har tidigare hävdat att de inte registrerat ett enda fall av Covid-19 sedan gränserna stängdes i början av pandemin för mer än två år sedan. De har också vägrat vacciner som erbjudits av FN.

  Statliga media har rapporterat att en omikron-variant av coronaviruset upptäckts i huvudstaden Pyongyang. ”Det här är en stor nödsituation i landet, med ett hål i vår nödkarantänfront som försvarats säkert sedan februari 2020”, sa den officiella nyhetsbyrån.

  Landets dåliga resurser har också svårt att klara av ett stort utbrott. Ändå har man hittills tackat nej till vacciner som erbjudits av FN, möjligen för att administreringen skulle kräva internationell övervakning.

  De stängda gränserna har ytterligare skadat ekonomin, som redan har problem efter årtionden av misskötsel och internationella sanktioner mot landets kärnvapen- och ballistiska missilprogram. Även Kina har stoppat gränshandeln.

  ”Regimens offentliga erkännande innebär att folkhälsosituationen måste vara allvarlig”, säger Leif-Eric Easley, professor i Seoul, till The Guardian. ”Men Nordkorea kommer inte att vara öppet för humanitär hjälp.”

   

   

  Fler notiser