Britterna legaliserar elsparkcyklar trots att olyckorna har ökat kraftigt – ska bland annat förbättra trafiksäkerheten

  12 maj 2022, kl 09.26

  Elsparkcyklar är på modet, men i Storbritannien är det är olagligt att äga ett sådant fordon. Ändå har 750 000 britter kommit överens om att det här är ett bra sätt att transportera sig. Samtidigt skadas många. Under det senaste året har olyckor som krävt sjukhusvård ökat med 82 procent.

  Transportminister Grant Shapps har tidigare sagt att han ville ”slå ner på den privata marknaden och göra det olagligt att sälja elsparkcyklar som inte uppfyller regulatoriska standarder”. Han antydde att när sådana standarder väl har fastställts kan reglerna ändras för att tillåta användning av privata elsparkcyklar på allmän mark.

  Den brittiska regeringen har nu avslöjat planer på att legalisera privat användning av elsparkcyklar. Tillkännagivandet gjordes under drottningens tal, som hölls av prins Charles. Nya lagar förväntas ställa strikta säkerhetsvillkor för fordonen, inklusive tydliga maxhastigheter, krav på belysning och eventuellt att förarna måste bära hjälm. Körkort kan också bli ett krav.

   

   

  Fler notiser