Spaniens chef för underrättelsetjänsten sparkas – ministrars mobiler infekterade med israeliska spionprogrammet Pegasus

  11 maj 2022, kl 15.33

  Paz Esteban, som tills nyligen ledde den spanska underrättelsetjänsten, har fått sparken. Anledningen är att regeringen försöker begränsa följderna av en allt djupare skandal, där flera spanska toppolitikers telefoner har hackats.

  De senaste veckorna har skandalen intensifierats. Kanadensiska experter på IT-säkerhet har hittat minst 63 personer i den katalanska självständighetsrörelsen som fått sina telefoner infekterade med det israeliska spionprogrammet Pegasus. Dessutom har Spaniens premiärminister Pedro Sánchez telefon smittats, liksom försvars- och inrikesministerns mobiler.

  Esteban bekräftade inför en kongresskommitté att bland annat medlemmar av den katalanska självständighetsrörelsen har utsatts för spionage, med ett rättsligt godkännande av Spaniens nationella underrättelsecenter.

  ”I det här landet ska ingen utredas för sina politiska idéer”, säger försvarsminister Margarita Robles.

  Pegasus ska enligt tillverkaren endast säljs till regeringar för att spåra brottslingar och terrorister.

   

   

  Fler notiser