Indisk rivning av muslimsk stadsdel stoppades: ”Ett försök att dela de hinduiska och muslimska delarna av vårt samhälle”

  10 maj 2022, kl 20.36

  Det är i Shaheen Bagh, en muslimsk stadsdel i Delhi, som många brukar samlas för att protestera mot lagen om medborgarskap som infördes 2019. Den skulle bana väg för att förföljda religiösa minoriteter från grannländerna, som hinduer, sikher, buddhister, jainister, parsiska bekännare och kristna, skulle få indiskt medborgarskap. Men inte muslimer.

  Måndagen 9 maj skulle en schaktmaskin riva flera olagliga byggnadsställningar, butiker och verkstäder som gjorde det svårt att komma fram på gatorna i stadsdelen. 150 poliser var på plats för att ”tillhandahålla säkerhet”. En stor folkmassa samlades runt bulldozern och skanderade slagord, och lyckades efter ett par timmar stoppa rivningen, i alla fall för den här gången.

  ”Vi fick veta att butiker längs med gatan var olagliga och inkräktade på utrymmet. Men innan vi hann fram till platsen samlades lokalbefolkningen framför bulldozern och protesterade,” säger en polisman till Al Jazeera.

  Den aktuella gatan är den plats där protester mot lagen om medborgarskap hölls 2019.

   

   

  Fler notiser