Miljövänligt material i nya elbilar lockar inte bara köpare, utan också entusiastiska gnagare

  9 maj 2022, kl 12.51

  Bilhandlare och bilägare misstänker att miljövänliga material som används i elbilar lockar till sig fler vilda djur än tidigare. Det är inte nytt fenomen, men trenden ökar.

  Det fick en fransk Uber-förare uppleva när han en kylig morgon skulle starta sitt pass. Elbilen, en Kia e-Niro, gick inte att använda, då gnagare slukat organiskt isoleringsmaterial och förstört många ledningar. Gnagarna hade ratat två äldre bensinbilar som stod bredvid. Franska Kia säger att garantin inte gäller då det berodde på en ”extern attack”.

  I USA har grupptalan väckts mot biltillverkare de senaste åren, med påståenden om att sojabaserade produkter var orsaken till angrepp av gnagare. Rättegångarna avslogs senare, men elbilen Teslas forum innehåller en lång tråd av missnöjda ägare till Model 3. De klagar alla över gnagarrelaterade skador på sojabaserad isolering i sin bil. En Tesla-ägare berättade att han använde ren kapsaicin (över 3 000 gånger så starkt som en vanlig jalapeño) för att hålla gnagarna borta.

   

   

  Fler notiser