Bitcoin, världens största kryptovaluta, sjunker med 50 procent sedan toppnotering i november, påverkas av börsfallen

  9 maj 2022, kl 19.00

  Kryptovalutan bitcoin handlades länge mest av privatpersoner, men på senare tid har professionella investerare som hedgefonder och penningförvaltare tillkommit. I och med det följer kryptovalutorna i allt högre grad rörelserna på de globala aktiemarknaderna.

  Nyligen höjde många centralbanker räntorna i ett försök att hantera stigande priser. De institutionella investerarna som köper kryptovalutor behandlar dem som risktillgångar. I tider av osäkerhet på marknaden säljer man dessa volatila valutor, och flyttar sina pengar till säkrare investeringar.

  Centralafrikanska republiken har godkänt bitcoin som lagligt betalningsmedel, något som endast El Salvador gjort tidigare. Detta har kritiserats av Internationella valutafonden, då risken för ekonomisk instabilitet ökar markant. Kryptovalutor förbrukar också enormt stora mängder energi.

  Samtidigt ska det italienska lyxmärket Gucci börja ta emot kryptovalutor som betalningar i sina butiker i USA. Andra som redan gör det är till exempel Microsoft, AT&T och Starbucks.

   

   

  Fler notiser