Talibanerna i Afghanistan beordrar alla kvinnor bära heltäckande burka – ”Principer viktigare för oss än något annat”

  7 maj 2022, kl 18.00

  Afghanistans talibanledare har utfärdat en order om att alla kvinnor ska bära den heltäckande burkan på offentliga platser. Det komplicerar ytterligare talibanernas kontakter med en redan misstroende omvärld.

  Dekretet säger också att om kvinnor inte har ett viktigt arbete att utföra utanför hemmet, så ska de stanna hemma. ”Islamiska principer och islamisk ideologi är viktigare för oss än något annat”, säger Muhammad Hanafi, talibanernas minister för spridande av dygd och förebyggande av laster. Departement fungerar som landets fruktade moralpolis.

  ”Historien har inte registrerat så många självmordsattacker förut”, sa han i ett tal tidigare i år. Sedan klagade Hanafi över talibanernas svåra kamp för att bli erkända som Afghanistans legitima regering.

  Afghanistan är enormt beroende av internationellt bistånd, som till stor del hållits undan sedan talibanerna kom till makten. De har inte gjort några eftergifter på omvärldens krav om att få ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter.

   

   

  Fler notiser