Sinn Féin står inför historisk seger på Nordirland i regionalvalen, framgång för deras dröm om enat Irland

  7 maj 2022, kl 10.25

  Regional- och lokalvalen i Storbritannien handlar mest om konkret lokalpolitik, men kritiken mot Boris Johnsons ”Partygate”-skandal, och en stigande inflation, har påverkat utgången. De första resultaten visar att Tories förlorat stort till Labour och Liberal Democrats. The Green Party har också gått fram starkt.

  Sinn Féin gör ett historisk val i Nordirland. Partiet, som vill skapa en självständig nation som omfattar hela ön Irland, är på väg att bli det största partiet efter ett symboliskt genombrott för irländsk nationalism. Enligt den senaste prognosen får de 29 procent av rösterna, mot 21 procent för det högerorienterade Democratic Unionist Party.

  ”Resultatet var seismiskt med tanke på att Nordirland är skapat på basis av en unionsvänlig majoritet”, säger Jon Tonge, professor i politik. ”Ett parti som inte vill att Nordirland ska existera, och som vägrar att ens använda termen ’Nordirland’, kommer att bli dess största parti. Det är ett litet steg på den långa vägen mot en irländsk enhet.”

   

   

  Fler notiser