Serbien köper kinesiska missiler, visar upp dem under övning – Tyskland protesterar och kräver anpassning till EU

  7 maj 2022, kl 17.28

  Serbien balanserar sitt önskade partnerskap med Nato, och hoppet om ett EU-medlemskap, med sin hundraåriga religiösa, etniska och politiska allians med Ryssland. Det finns i USA och Nato en uttalad oro för att Ryssland skulle kunna driva det allierade Serbien in i en väpnad konflikt med sina grannar, för att på så sätt åtminstone delvis flytta allmänhetens uppmärksamhet från kriget i Ukraina.

  Serbiens president Aleksandar Vučić deltog nyligen i en militäruppvisning där det kinesiska missilsystemet FK-3 visades upp. Missilbesättningar ska redan ha utbildats i Kina.

  Leveransen av missilsystemet fick flera västländer, inklusive Tyskland, att varna Belgrad att de förväntade sig att Balkanlandet skulle anpassa sin utrikespolitik till EU om det ville bli medlem. Redan 2020 varnade USA Serbien om att de måste anpassa sin militära utrustning till västerländska standarder om de ville gå med i några västerländska allianser.

  ”De kinesiska missilerna är inte avsedda som ett hot mot någon”, förklarade president Vučić på en presskonferens i dag.

   

   

  Fler notiser