Minst 22 döda i explosion i femstjärnigt hotell på Kuba, 70 skadade fördes till sjukhus – många saknas fortfarande

  7 maj 2022, kl 13.25

  Hotel Saratoga, 90 år gammalt, ligger centralt i det gamla Havanna. Det renoverades 2005 som en del av den kubanska regeringens investeringar i den viktiga turismsektorn. Hotellets fasad och minst tre våningar förvandlades till spillror av explosionen. Också många bilar och bussar förstördes.

  Olyckan skedde när en tankbil, som skulle lossa sin last med gas, fattade eld och exploderade. Polis och brandkår söker igenom resterna. Över 70 personer har förts till sjukhus, många saknas fortfarande.

  Explosionen inträffade under en turismkongress ledd av regeringen. Turistnäringen rasade samman under corona-pandemin, men började sakta förbättras i år. Kriget i Ukraina stoppade abrupt tillströmningen av ryska besökare, som stod för nästan en tredjedel av turisterna på Kuba förra året.

  Hotellet har 96 rum, tre barer, två restauranger, en pool och ett business center. Artister som Madonna, Beyoncé och Jay-Z har övernattat där, liksom många politiker samt högt uppsatta amerikanska regeringsdelegationer.

   

   

  Fler notiser