Indiska skattemyndigheten hotade ekonomichef på kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi med stryk

  7 maj 2022, kl 15.00

  Den indiska skattemyndigheten gjorde förra veckan en razzia mot Xiaomis Indien-kontor. Man var särskilt intresserad av illegala royaltybetalningar till utländska konton; sju miljarder kronor som saknade nödvändiga verifikat. Xiaomi förnekar brott, och säger att betalningarna är legitima.

  ”Dessa enorma belopp skulle skickas utomlands på uppdrag av deras kinesiska moderbolag”, säger en myndighetsperson.

  Den åtalade ekonomichefen säger att han hotades med fysiskt våld om han inte uttalade sig i enlighet med vad skattemyndigheten dikterade: ”Jag erkänner att royaltybetalningarna skulle göras enligt anvisningarna från vissa personer i Xiaomi-gruppen.” Uttalandet togs senare tillbaka.

  Efter en gränskonflikt 2020 har många kinesiska företag svårt att göra affärer i Indien; de politiska spänningarna är fortfarande stora. Indien har förbjudit mer än 300 kinesiska appar, och skärpt kraven för kinesiska företag som investerar i Indien.

  Xiaomi var den ledande smartphonetillverkaren i Indien 2021, med en marknadsandel på 24 procent.

   

   

  Fler notiser