Colombiansk knarkkartell genomför ”väpnad strejk” efter ledarens utlämning till USA – bränner bilar som kollegor i Malmö

  7 maj 2022, kl 19.00

  Den 50-årige Dario Antonio Úsuga var den mest eftersökta personen i Colombia fram till hans arrestering 2021. Som ledare för kartellen riskerar han nu livstids fängelse för att bland annat ha smugglat minst 73 ton kokain till USA, dödat flera poliser, rekryterat minderåriga och förgripit sig sexuellt på barn.

  Úsuga utlämnades till USA tidigare denna vecka. Medlemmar i hans klan inledde på torsdagen en fyra dagar lång ”väpnad strejk”, vilket orsakade stora oroligheter i områden där de är inflytelserika, rapporterar The Independent.

  ”Under de senaste två dagarna har mer än 100 fordon förstörts”, säger inrikesminister Daniel Palacios. På en rundtur bevittnade journalister sex beväpnade män som stoppade en bil, tvingade ut passagerarna på vägen och sedan satte eld på fordonet.

  Den colombianska regeringen har skapat en särskild enhet med vars hjälp de hoppas kunna oskadliggöra klanen. Enligt uppgift har kartellen fortfarande 1 700 medlemmar.

  Úsuga, som ska upp i rätten den 2 juni, säger sig vara oskyldig till alla anklagelser.

   

   

  Fler notiser