Väljarna straffar Boris Johnson – tories förlorade stort i lokalval i London – blev av med ”egna” valkretsar

  6 maj 2022, kl 10.35

  I de nyss avslutade lokalvalen förlorar tories flera fästen i huvudstadens valkretsar, några av dem har styrts av de konservativa i 44 år. Ordföranden för det konservativa partiet medgav att det blivit några ”svåra resultat”, men sa också att Labour inte var på väg att vinna nästa allmänna val.

  Tories riskerar förlora upp till 300 ledamotsplatser i landet, en dyster prognos men lägre än de 800 som vissa fruktat. Boris Johnson bär mycket av ansvaret för de konservativas kollaps, säger flera partiföreträdare. En talesman menar att skandalerna i Downing Street påverkat omröstningen i huvudstaden. Många ursinniga lokala ledare kräver nu premiärministerns avgång.

  Enligt de senaste siffrorna är Labour inte längre den traditionellt ensamt största motståndaren. Liberal Democrats och The Green Party går fram starkt; enligt den senaste prognosen får de tillsammans drygt hälften så många ledamotsplatser i landet jämfört med de konservativa.

  Nästa parlamentsval i Storbritannien är planerat till 2024.

   

   

  Fler notiser