Tyska razzior mot kriminella klaner – politisk opposition tror att tillfället valts med tanke på kommande delstatsvalet

  5 maj 2022, kl 20.11

  Tidigt i går morse, onsdag, sökte skatteutredare, åklagare och polis igenom fastigheter på flera orter i Ruhrområdet, västra Tyskland. Räden riktade sig mot flera medlemmar av en stor klan. De ska ha tjänat flera miljoner kronor genom bland annat illegal handel med vattenpiptobak.

  De står nu åtalade också för skatteskulder på över tio miljoner kronor, riggade spelautomater, penningtvätt och mened. De har även dolt bankkonton och fastigheter för att undkomma utmätning, samt lurat till sig ekonomiskt coronastöd.

  De tyska klanerna har mestadels turkisk-arabiska rötter, och uppgår till 200 000 personer. De lever ofta i ett parallellt samhälle, och är inte en del av den demokratiska strukturen. 2014 använde klanmedlemmar tårgas för att råna KaDeWe-varuhuset i Berlin.

  Inrikesministern i delstaten, Herbert Reul, var med under razzian som råkar sammanfalla med delstatsvalet senare i maj. När han fick frågan om det rörde sig om valtaktik svarade han kort ”Polisen har mitt fulla stöd.”

   

   

  Fler notiser