Danska Odense Zoo dissekerar lejonhonan Zola inför publik – ska ge en pedagogisk förståelse för djuren

  5 maj 2022, kl 15.00

  Dissekeringar är något Odense Zoo gjort i 20 år, bland annat av en giraff. Det nu aktuella lejonet avlivades efter ett våldsamt slagsmål i flocken. Nästa gång ett lejon dissekeras blir den 5 juni.

  Den 1:a maj samlades såväl barn som vuxna för att se när den 140 kilo tunga lejonhonan skulle dissekeras, rapporterar dansk radio.

  ”Jag ska anstränga mig för att berätta om det fantastiska djuret som lejonet är. Vi skär i det och försöker se hur det ser ut inuti. Det primära är att vi faktiskt kommer så nära lejonet att vi kan se och röra det”, säger Bjarne Klausen, vd för Odense Zoo. ”Vi var tvungna att avliva henne efter ett slagsmål i flocken. Om vi inte gjort det, så hade lejonen själva dödat varandra.”

  Odense Zoo uppmärksammades internationellt 2014 efter att en ung giraff avlivades och dissekerades. ”Fick sin favoritfrukost, sköts sedan i huvudet, blev mat”, var en av rubrikerna. Giraffen, som inte var lämplig för avel, sköts istället för att få en giftinjektion för att det skulle kunna matas till lejonen.

  ”Danskarna är inte upprörda”, sa Nina Collatz, zoolog och biträdande chef för Odense Zoo. ”I USA och många länder i Europa kan djur däremot inte dissekeras.”

   

  Nästa gång Odense Zoo dissekerar ett lejon är den 5 juni.

   

   

  Fler notiser