Ryska biografer visar piratkopierade filmer som laddats ner från nätet – svar på Hollywoodsanktioner och streamingstopp

  4 maj 2022, kl 13.05

  Netflix och Spotify finns inte längre i Ryssland. Dessutom hindrar filmbolag som Disney, Paramount, Pixar, Sony och Warner Bros. sina filmer från att visas i landet. Ändå kan cineaster se filmer som The Batman, Spider-Man: No Way Home, Death on the Nile och Dune.

  När Hollywood-filmerna sinade utfärdade Rysslands sammanslutning av biografägare ett kraftfullt uttalande. Gruppen representerar 700 biografer med 2 600 salonger över hela landet, och sa att kollapsen av Rysslands filmbransch var nära.

  ”Dessvärre motsvarar inte kvantiteten och kvaliteten på ryska filmer som släpps till allmänheten biografernas efterfrågan på relevant innehåll. Dessutom har premiärerna av flera ryska filmer skjutits upp eller helt ställts in, trots att de fått statligt produktionsstöd.”

  Filmerna som visas på en del biografer har laddats ner från webbplatser med piratkopierade filmer, och sedan dubbats till ryska. Vissa filmer visas också gratis i små privata salonger.

  Piratkopiering av film är för övrigt olagligt i Ryssland.

   

   

  Fler notiser