EU anklagar Apple för att begränsa konkurrensen genom att inte släppa in rivaler i iPhones betalningssystem

  3 maj 2022, kl 20.00

  Margrethe Vestager, EU-kommisionär med ansvar för konkurrensfrågor, har sedan en tid riktat kritik mot Apple och hur deras tjänster fungerar. Apple tillåter till exempel inte att användarna laddar ner iPhone-appar utanför företagets egen butik. ”De använder integritets- och säkerhetsskäl för att undvika konkurrens”, säger Vestager.

  Nu kritiseras de för sin betalningslösning, Apple Pay, som tillåter användarna att ersätta kort och kontanter med sin iPhone. Enligt EU-kommissionen missbrukar Apple NFC-tekniken, en trådlös betalningsfunktion, och begränsar konkurrensen på marknaden för mobila plånböcker.

  Vestager: ”Konkurrerande plånboksutvecklare behöver tillgång till NFC på Apple-enheter för att nå Apple-användare.”

  Apple har angett säkerhet som skäl för att inte tillåta tredje parts tillgång till NFC. EU:s tillsynsmyndighet har dock inte hittat några bevis för det.

  I Sverige väntar vi för övrigt på att SEB, efter flera års väntan, ska införa Apple Pay-systemet. ”Kommer i sommar”, säger banken.

   

   

  Fler notiser