Brittiska blackface-dansare vägrade sluta med det kontroversiella uppträdandet – fortsatte underhålla lokal pubpublik

  3 maj 2022, kl 08.42

  Den 1 maj uppträdde den svartmålade dansgruppen ”The Britannia Coconut Dancers” på en pub i Lancashire, trots tidigare protester. Deras fans säger att färgen i ansiktet inte har något med rasism att göra.

  För två år sedan uteslöts dansgruppen från paraplyorganisationen för landets 800 danslag. Med anledning av Black Lives Matter-kampanjen uppfattades deras svartmålade ansikten som stötande. De fortsatte ändå delta i traditionella firanden, ofta på lokala pubar.

  Coconut Dancers klär sig som moriska pirater, och målar sina ansikten svarta. Originalpiraterna bosatte sig i England, och blev en del av den lokala gruvindustrin under 1700- och 1800-talen. Senare flyttade de till kolgruvorna i norr.

  Gruppen insisterar på att deras svärtade ansikten är en referens till kolgruveindustrin, en del av en träskodansande tradition som går tillbaka mer än 100 år. Andra säger att underbetalda gruvarbetare extraknäckte som dansare, och svärtade sina ansikten så att arbetsgivaren inte skulle få reda på något.

   

   

  Fler notiser