Allt fler fimpar cigaretterna i västvärlden – så nu satsar tobaksodlare i Malawi på cannabis för att ge ekonomin en puff

  3 maj 2022, kl 10.46

  Malawi, södra Afrika, är en stor tobaksproducent: 70 procent av exportintäkterna kommer från tobak. Men efterfrågan minskar i takt med att allt fler slutar röka. Många bönder vill byta gröda till marijuana, som nyligen legaliserades i landet, rapporterar Al Jazeera.

  Bonden Yona Mkandawire: ”Framtiden för tobaksodling är dyster”. Under årets första försäljningsvecka sjönk priserna med mer än 20 procent jämfört med förra året. Prisfallet har fått många att vilja odla cannabis, men startkostnaden är hög.

  Ett kollektiv med 30 personer betalar 100 000 kronor för en odlingslicens; medelinkomsten ligger ofta på 20 kronor om dagen. Då det bara tar tre månader till skörd skulle en förändrad licensprocess ge odlarna ett omedelbart uppsving.

  Också tobaksbolagen satsar på cannabis. Storbritanniens största tobaksbolag, British American Tobacco: ”Cannabis är en del av framtiden”. Traditionell tobak säljer fortfarande överlägset bäst, men man vill utveckla nya produkter. De testar nu CBD-vaping; e-cigaretter med cannabisolja.

   

   

  Fler notiser