Italiensk kvinna får ny födelsedagstårta av amerikansk militär, 77 år efter att amerikanska soldater åt upp den första

  2 maj 2022, kl 09.32

  Den 28 april 1945 kämpade amerikanska trupper mot tyska soldater i den italienska byn San Pietro. När eldstriden närmade sig familjen Mions bondgård gömde de sig på vinden. På morgonen såg födelsedagsbarnet, den då 13-åriga Meri Mion, fram emot den nybakade tårtan hennes mamma låtit svalna på fönsterbrädan. Men den var borta. 77 år senare gottgjorde den amerikanska armén den nu 90-åriga kvinnan med en ny tårta.

  I veckan som gick samlades amerikanska och italienska militärveteraner, medlemmar av Italiens karabinjärer och lokalbefolkningen i staden Vicenza, där Mion fick den födelsedagstårta hon väntat på så länge. Sergeant Peter Wallis, militärpolis från Washington, överlämnade tillsammans med överste Matthew Gomlak, befälhavare för US Army Garrison Italy, tårtan till henne.

  ”Det var litet besvärligt, men det får mig att känna mig fantastisk att ge henne tårtan”, säger sergeant Wallis. Mion tackade amerikanerna: ”Jag och min familj ska äta tårtan tillsammans, och minnas denna underbara dag.”

   

   

  Fler notiser