Lärare i New York utreds för lektion i bomullsplockning – endast de svarta eleverna tvingades till det, inte de vita

  1 maj 2022, kl 13.33

  I förra veckan skulle eleverna i Rochester’s School of the Arts i New York ha en lektion i slaveriets historia. Läraren, en vit man, hänvisade till sig själv som ”massah”, ett uttryck som slavarna använde för att tilltala sina ägare på plantagerna.

  Eleverna i högstadieklassen skulle lära sig om arbetet på bomullsodlingarna genom att plocka frön ur bomull. För att göra det mer trovärdigt satte läraren på dem hand- och fotbojor. De vita eleverna kunde avstå, men när en svart flicka inte ville använda dem hotade läraren med att skicka henne till rektorn eller skolkuratorn. ”Det är för ett bra betyg.”

  Svarta elever tvingades också bära hand- och bojor under en lektion tidigare i år. När de inte kunde ta sig ur dem sa läraren ”Det är OK, dina förfäder kunde inte heller göra det.”

  Föräldrarna kräver att läraren avskedas och att lärarlegitimationen dras in. Rektorn säger att de ”tar dessa anklagelser på största allvar”; skolstyrelsen kallade händelsen ”extremt oroande”.

  Läraren är tillsvidare tjänstledig.

   

   

  Fler notiser