Bullrande brittiska bilar i fara – mikrofonstyrda kameror vid vägarna upptäcker förare i överdrivet högljudda fordon

  1 maj 2022, kl 15.19

  Tekniken med akustiska kameror gör det möjligt att rikta in sig på och straffa återfallsförbrytare. Med den automatiska identifieringen av bilarnas registreringsskyltar får bilisterna sina böter utan dröjsmål. Systemet är redan vanligt i Kanada, Australien och Singapore – vissa hävdar att Storbritannien varit långsamt med att ta till sig tekniken.

  Storbritanniens transportminister, Grant Shapps, har bjudit in parlamentsledamöter att delta i en tävling för att hitta de mest bullriga gatorna i England och Wales. Anledningen är oron över påverkan på lokalbefolkningen från bilister som varvar sina motorer och använder olagliga avgasrör.

  Också New York har tillkännagivet ett liknande pilotprogram. Ljudmätare och videokameror registrerar fordonet; kontrollpersonal skickar sedan ett meddelande till ägaren av fordonet som avger bullret. Böterna kan bli så höga som 28 000 kronor.

  Återstår att se om Transportstyrelsen ser detta som ett sätt att hantera våra entusiastiska förare av EPA-traktorer.

   

   

  Fler notiser