Superagenten Mino Raiola avliden, 54 år gammal

  30 april 2022, kl 16.45

  Den kända superagenten Mino Raiola har avlidit. Han fördes akut till sjukhus i januari, och efter en tids sjukdom gick han bort.

  Raiola blev känd för svenskarna som Zlatan Ibrahimovic agent, de lärde känna varandra år 2000. 2003 blev han agent åt den svenske stjärnan och var inblandad i hans övergång från Ajax till Juventus 2004 och samtliga övergångar därefter.

  Raioloa föddes 1967 i Nocera Inferiore utanför Salerno men växte upp i Nederländerna. Han började arbeta på sin fars restaurang och läste sedan juridik på universitetet. Förutom italienska och holländska kunde han fem andra språk. Han startade sin bana inom fotbollen i HFC Haarlem, först som tränare för ungdomslaget. Sedan som agent.

  Han var aktiv med att sälja holländska spelare till Italien i början av 1990-talet. Ett exempel är Dennis Bergkamps övergång till Inter 1993. Han var också den som tog Pavel Nedved till Serie A, då han lämnade Sparta Prag för Lazio 1996.

  Han bodde sina sista år i livet i Monaco. Ett par gånger fick han sin licens indragen ett par månader, först av Italiens fotbollsförbund och sedan av FIFA:s disciplinkommitté.

  Kända spelare som representerats av Raiola är Erling Haaland, Mario Balotelli, Paul Pogba, Gianluigi Donnarumma, Lorenzo Insigne, Romelu Lukaku och Matthijs de Ligt.

   

   

  Fler notiser