Storbritannien inför direktstyre efter att Brittiska Jungfruöarnas premiärminister Andrew Fahie tillät kokainsmuggling

  30 april 2022, kl 13.07

  Brittiska Jungfruöarna är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium; 14 delar av det forna imperiet står fortfarande under brittisk kontroll. Områdena har ett långtgående självstyre med egen regering, parlament och lagstiftning. Utrikes- och försvarspolitik samt statsöverhuvud är gemensamt med Storbritannien. Medborgarna i territorierna har inte fullt brittiskt medborgarskap.

  Öarna, som besöks av 350 000 turister per år, ligger i Karibiska havet, nära Västindien. Landet, med 23 000 invånare, styrdes fram till i torsdags i förra veckan av premiärminister Andrew Fahie. Redan 2003 anklagades han och många andra ministrar för penningtvätt, då miljoner statliga dollar försvann varje år. Amerikanska agenter utgav sig för att vara medlemmar i mexikansk knarkkartell. Premiärministern, god för tjugo miljoner kronor, lät landets hamnar vara omlastningsplats av kokain.

  I Miamis federala domstol närvarade under torsdagen inte bara Brittiska Jungfruöarnas tystlåtne premiärminister. Även chefen för landets hamnmyndighet och hennes son stod anklagade för drogsmuggling och penningtvätt.

  Den brittiska regeringen tar nu hand om Brittiska Jungfruöarnas inrikespolitik och budgetar.

   

   

  Fler notiser