Nigeria frågar sig: Vill Goodluck Jonathan bli president igen, och kan juridiken stoppa honom?

  30 april 2022, kl 09.15

  Nigerias förre president Goodluck Jonathan antyder att han vill försöka bli president igen.

  Han förlorade till den sittande presidenten Muhammadu Buhari 2015. Nu spekuleras det i att Buharis parti All Progressives Congress (APC) försöker värva Jonathan från Peoples Democratic Party (PDP), som han representerat tidigare.

  Plötsligt har det dykt upp affischer med bild på honom i Nigerias näst största stad Kano, som påminner väldigt mycket om valaffischer. På dem finns tryckt valåret 2023, med budskapen “vårt hopp” och “vår lösning”.

  Hans eventuella kandidatur kan dock bli en juridisk fråga. En gammal träta som gäller om han är berättigad till ännu en presidentperiod har seglat upp igen. Han var först vicepresident och tog över som president 2010 när Umaru Yar’Adua dog. Han vann sedan valet 2011 och den nygamla frågan är om han redan blivit insvuren maximala två gånger.

  Frågan avgjordes i domstol 2015 och det fastslogs att han fick ställa upp för omval det året. Hans politiska motståndare för nu upp frågan på dagordningen igen.

  Poängen som till exempel advokaten Femi Falana för fram är att konstitutionen har ändrats sedan 2015 och att enligt den nya bestämmelsen kan Jonathan inte bli president igen. Andra, bland annat Law and Order Group och APC-hövdingen Sani Al’ameen, menar att den nya bestämmelsen inte gäller för Jonathan utan bara för framtida situationer.

   

   

  Fler notiser