Malawi – 22-årige albinon MacDonald Masambuka mördad – brodern, präst, polis och sjukhusarbetare sålde kroppsdelar

  30 april 2022, kl 15.50

  I södra och östra Afrika ritualmördas ofta vithyade barn och vuxna då deras kroppsdelar sägs inneha magiska krafter, särskilt om de avlägsnas medan offret fortfarande lever. Från 2014 har en dramatisk ökning av attackerna skett. Även begravda människor med albinism måste skyddas genom att man fyller gravarna med betong.

  Häxdoktorerna utnyttjar landets många fattiga, och betalar bra för människor med albinism. Kroppsdelarna används i trolldrycker och amuletter för att bringa tur och rikedom. Köparna vill ha fiskelycka, göra karriär på jobbet och få politiska framgångar.

  Förövarna är ofta släkt med sina offer. Det var 2018 som Masambukas bror sa att han hittat en kvinna som ville gifta sig med den 22-årige mannen, trots dennes albinism. Det var för att locka honom i en fälla. Brodern samt bland annat en katolsk präst, polis och sjukhusarbetare dömdes i förra veckan för mord, och för att sedan ha sålt kroppsdelarna.

  En hel kropp från en människa med albinism kan inbringa 700 000 kronor. En genomsnittlig årslön i Malawi? 4 200 kronor.

   

   

  Fler notiser