Tyska fångar vill ha högre lön – nu avgörs frågan i författningsdomstolen

  29 april 2022, kl 19.45

  Tysklands författningsdomstol behandlar just nu frågan om fångarna i landets fängelser ska få en högre lön för det arbete de utför.

  Lönen fångarna får i dag varierar mellan 120 och 190 kronor om dagen. Summan varierar beroende på vilket arbete de utför och hur väl de gör det, och väldigt få tjänar så mycket som 190 kronor.

  Det är två fångar från Bayern respektive Nordrhein-Westfalen som lyckats driva ärendet hela vägen till landets högsta domstol. De menar att pengarna de tjänar inte räcker till att betala skulder och försörja en familj. De menar också att den låga lönen skadar deras möjligheter att integrera sig tillbaka in i samhället efter avtjänat fängelsestraff.

  Det bayerska justitiedepartementet avfärdar tvärt påståendet, som också förts fram, att delstaten tjänar på fångarnas arbete. Dess motsvarighet i Nordrhein-Westfalen säger samma sak, och lägger till att fångarnas arbete inte handlar om lönsamhet utan om att öka deras chanser att återintegreras i samhället.

  Fångar i Sverige tjänar mindre än sina tyska kamrater. Den som arbetar under tiden i häkte tjänar 11 kronor i timmen och fängelsefångar tjänar 13 kronor i timmen.

   

   

  Fler notiser