Ett stenhuvud föreställande gudinnan Anat funnet på Gazaremsan

  29 april 2022, kl 11.30

  En bonde i Khan Yunis på södra Gazaremsan har funnit ett 4 500 år gammalt huvud i sten föreställande den kanaaneiska krigsgudinnan Anat. Den semitiska gudinnan bär en hoprullad orm som en krona på huvudet.

  Bonden Nidal Abu Eid var ute och brukade sin mark när han stötte på huvudet. Han sköljde av leran och insåg genast att han funnit något värdefullt. Nu är han stolt över att fyndet överlevt i hans Palestina sedan den kanaaneiska tiden – det som brukar kallas den tidiga bronsåldern.

  Det 22 cm höga stenhuvudet finns nu till beskådan på museet Qasr al-Basha i Gaza.

  Anat är jaktens och krigets gudinna i den kanaaneiska mytologin och dyrkades även i andra delar runt östra Medelhavet och Västasien, till exempel i Egypten, Mesopotamien och nuvarande Syrien. Hon är dotter till den högste guden El och till fruktbarhetens gudinna Ashera. Det är troligt att hon senare kom att dyrkas som, eller tjäna som inspiration till, Athena i Grekland och Minerva i Rom.

  Kanaans rike existerade från ungefär 3 000 till 1 000 före Kristus och omfattade den västra halvan av Levanten.

   

   

  Fler notiser