Centralafrikanska republiken utser bitcoin till officiell valuta – som andra land i världen

  29 april 2022, kl 12.15

  Centralafrikanska republiken blir nu det andra landet i världen som utser bitcoin till officiell valuta, sedan dess nationalförsamling röstat för det. I september blev El Salvador det första landet att göra det.

  Presidentens stabschef Obed Namsio sa i ett uttalande att beslutet placerar Centralafrikanska republiken på kartan som ett av världens mest djärva och visionära länder.

  Beslutet i nationalförsamlingen har också mött kritik. Bland annat för att det kan göra det lättare för kriminella att tvätta pengar och för att bitcoin skadar miljön eftersom det går åt så mycket elektricitet att skapa dem.

  När El Salvador fattade sitt beslut i höstas framförde IMF en oro för att det skulle kunna skapa finansiell instabilitet i världen.

  Fram till nu har den centralafrikanska versionen av CFA-francen varit landets enda officiella valuta. Den är en av två valutor i den monetära unionen Communauté financière africaine (CFA). Medlemmarna i unionen är gamla franska kolonier i Väst- och Centralafrika.

   

   

  Fler notiser