Sydkorea lättar på covidrestriktioner, men många räds en återgång till alkoholdränkt umgängeskultur

  28 april 2022, kl 15.00

  Sedan förra veckan kan sydkoreanerna äntligen stanna ute på barerna längre än till midnatt. De behöver inte heller begränsa sig till tio personer på privata tillställningar.

  Denna skänk från överheten glädjer så klart många. Andra befarar nu återkomsten av de sociala normer som tvingar dem att umgås med sina arbetskamrater till sent på kvällen.

  Hoesik kallas den den sedvana inom sydkoreansk företagskultur som tvingar de anställda att umgås med sina kolleger kvällstid över mat och dryck. Företagen förväntar sig att alla ska delta, utan att få betalt.

  Under pandemin har denna sedvana till stora delar lagts på is, och en undersökning visar att 95 procent av dem som känt av isläggningen gläds åt förändringen.

  På en hoesik förväntas alla dricka alkohol i stora mängder. Den som är oförskämd och tackar nej till spriten misstänks ha något att dölja, och koreanerna tror sig veta att under alkoholruset visar man vem man verkligen är. Inte sällan ackompanjeras supandet av att man turas om att sjunga karaoke.

   

   

  Fler notiser