Ny lag tvingar Facebook, Google och Twitter att moderera olagligt innehåll på sina plattformar för att skydda användarna

  27 april 2022, kl 17.15

  EU:s antitrustchef Margrethe Vestager har arbetat i två år med att lagstifta om en reglering av amerikanska teknikjättars onlineplattformar. ”It’s a wrap!”, säger Vestager på Twitter. Europeiska kommissionen och medlemsländerna kommer att ha tillgång till algoritmerna; olagligt innehåll tas snabbt bort och digitala mötesplatser görs säkrare.

  Enligt EU:s nya regler kan företagen åtalas om de informeras om att sådant innehåll strider mot EU-lagar, och sedan inte tar bort det. Om så inte sker kan teknikjättarna få böter på upp till sex procent av sin globala omsättning. Vid upprepade överträdelser kan de förbjudas att ha någon verksamhet i EU.

  ”Vi ser fram emot att arbeta med beslutsfattare för att få de återstående tekniska detaljerna”, säger Google i ett uttalande.

  Företagen ska också betala en årlig avgift, upp till 0,05 procent av de globala intäkterna, för att täcka kostnaderna för EU:s kontroll.

   

   

  Fler notiser