Indonesier dömd till döden i Singapore, för mentalt svag för att förstå det

  27 april 2022, kl 15.45

  Nagaenthran Dharmalingam har väntat på sin avrättning i fängelset i över ett decennium. Han greps i Singapore 2009 med 42,72 gram rent heroin. Hans advokater menar att han har för låg IQ för att kunna dömas till döden. Dharmalingams IQ är 69, vilket klassas som ett mentalt handikapp internationellt.

  En domstol i Singapore har nu avslagit den sista överklagan från hans advokat Violet Netto. Hon vill inte lämna ut 33-åringens medicinska journaler, av integritetsskäl. Domaren ansåg detta var felaktigt då det annars inte finns några bevis för hans mentala tillstånd. Domstolen nekade också en oberoende psykiatrisk undersökning av Dharmalingam.

  I fjol avslog Singapores president Halimah Yacob en ansökan om benådning från Dharmalingams familj. Organisationer och aktivister har reagerat mot att han ska avrättas eftersom han inte själv verkar förstå rättssystemet. Vissa menar att han inte fått en rättvis rättegång. Datum för avrättning är inte fastställt i nuläget.

  25 personer har avrättats för drogrelaterade brott i Singapore mellan 2016 och 2019. Landet har stränga lagar mot droger och trafficking. Dödstraff kan också utmätas för mord och vissa vapenrelaterade brott. Hängning är praxis för avrättningarna. Hittills har två personer avrättats i Singapore under 2022.

   

   

  Fler notiser