Världens äldsta person slutar sina dagar efter 119 år i Japan – vann över sin cancer, förtjust i Coca-Cola och godis

  26 april 2022, kl 08.00

  1903, året då James Joyce flyttade hemifrån och ordet ”feminism” introducerades i Sverige, var också året då Kane Tanaka föddes i Japan. Hon var den sjunde av antingen åtta eller nio barn (källorna skiljer sig åt). Hennes familj hävdar att hon egentligen föddes redan den 26 december 1902. Kane föddes för tidigt, och föräldrarna var inte säkra på om hon skulle överleva. Därför väntade de en vecka med att informera myndigheterna.

  Under andra världskriget arbetade Tanaka i sin familjs butik, där de sålde riskakor och nudlar. Efter kriget konverterade hon till kristendomen under inflytande av pastorer stationerade i Japan av USA:s militär. Hon fortsatte att arbeta i butiken tills hon gick i pension vid 63 års ålder.

  Hon drabbades av cancer – men överlevde. När det gällde hennes livsstil var hon känd för att gilla godsaker och Coca-Cola.

  För 100 år sedan gifte hon sig med Hideo Tanaka. De fick fyra egna barn, och adopterade ett femte.

  Den verifierat äldsta svensken någonsin är Astrid Zachrison, som med en halvtimmes marginal hann fylla 113 år, 2008. Hon hann uppleva 26 statsministrar och fyra kungar; en prestation i sig.

   

   

  Fler notiser