Nya strider mellan araber och icke-araber i det krigströtta Sudan skördade 168 liv och skadade 98 människor svårt

  26 april 2022, kl 13.01

  Beväpnade grupper i Sudan har bland annat attackerat ett sjukhus där patienter dödades. Striderna blossade upp efter ett mord på två personer i Darfur. Hittills har 168 personer dödats och 98 skadats.

  Nordafrikanska Sudan, som även anses vara en del av Mellanöstern, har en historia av långa inre konflikter. Det första inbördeskriget (1955–1972) följdes av etniska, religiösa och ekonomiska slitningar. Detta ledde 1983 till det andra inbördeskriget. Efter en statskupp 1989 upphörde oroligheterna, men det finns nära två miljoner internflyktingar i landet att läggas till de mer än en miljon flyktingar från andra länder som flytt till Sudan.

  Konflikten i Darfur började så tidigt som 2003, när territoriets etniska centrala och afrikanska samhällen söder om Sahara klagade över förtryck från den arabiskdominerade regeringen. De svarade med flygbombningar och räder av beväpnade folkuppbåd. Milisen har anklagats för massmord och våldtäkter. Under åren har 300 000 människor dödats, och 2,7 miljoner har fördrivits från sina hem i Darfur.

  2021 tog militären åter makten i landet. De nya sammandrabbningarna i Darfur väcker nu frågor om de militära ledarna alls är kapabla att skapa säkerhet.

   

   

  Fler notiser