Misshandlade utrotningshotad brunbjörn till döds – iransk man gripen efter att ha använt traktor för att plåga djuret

  26 april 2022, kl 16.44

  I söndags vandrade en brunbjörn in i en liten by i nordvästra Iran. Av okänd anledning jagade och slog invånarna björnen, innan den klämdes fast med en traktor och bands vid en grävmaskin.

  Byborna krossade björnens ryggrad, ben och bäcken. En miljöskyddstjänsteman kom senare till platsen, och förde björnen till en djurklinik där den dog av sina skador. En lokal åklagare fördömde den brutala handlingen, och den skyldige ska nu ha gripits.

  Populationen av brunbjörnar i regionen är koncentrerad till bergskedjorna i landets västra del. Björnarna minskar i antal då deras livsmiljö ständigt krymper i takt med att landområden ställs om till odlingsmark. Människorna i området jagar dem också aktivt.

  De vilda djuren i Iran står inför flera hot när bönder, som de senaste åren drabbats av upprepade torrperioder, tvingas försvara sina grödor och boskap från rovdjuren.

  ”Med mänskliga populationer som inkräktar mer och mer på naturliga livsmiljöer måste utrymme sparas för vilda djur. Dessa dyrbara arter måste behandlas med tolerans och medkänsla om de inte ska försvinna från jordens yta för alltid”, säger en representant för den brittiska välgörenhetsorganisationen International Animal Rescue.

   

   

  Fler notiser