Valet i Slovenien – liberal nykomling besegrar den tidigare Trump-beundrande premiärministern

  25 april 2022, kl 12.26

  Slovenien har länge varit ett land med bittra politiska splittringar om rättsstatens principer. Förre premiärministern, Janez Janša, har av sina fiender beskrivits som en högerextremistisk svärmare, med samma ledarstil som sin idol Donald Trump. Han har anklagats för att undergräva demokratiska institutioner och inskränka pressfriheten. Framförallt har Janšas hårda regler för coronakarantän väckt stort folkligt motstånd.

  I söndags vann den politiska nykomlingen Robert Golobs liberala parti valet med en överlägsen majoritet. Golobs säger sig vilja återupprätta en normalitet med tolerans och respekt, samt allmänt tillgänglig sjukvård, reformerat utbildningssystem och digitaliserad skola.

  Golobs framgångar började när han tog över ett litet grönt parti utan parlamentariska platser i januari 2022, och döpte om det. Han utnyttjade de omfattande protesterna som utvecklats sedan Janša tog makten, där tiotusentals människor deltog i protester mot den sittande regeringen.

  ”Vår seger gör det möjligt för oss att ta landet tillbaka till friheten”, sa Golob till jublande supportrar sent på söndagen.

   

   

  Fler notiser